Kada Internet zameni TV antenu

 Ubrzani razvoj elektronike, sa kraja prošlog i početka ovog veka, uticao je i na razvoj najpopularnijeg medija – televizije.

iptv2Osim velike promene u produkcijskoj tehnici, postignut je značajan napredak i u digitalnom prenosu koji je zaslužan za kvalitetan prijem slike. Osim etarskog prenosa, koji se postepeno digitalizuje, signal do televizora može da stigne i sa satelita ili kablovskom infrastrukturom operatera kablovske televizije. Još jedan način prenosa televizijskih kanala je preko internet konekcije.  IPTV (Internet Protocol Television) je postao popularan u gradovima sa dobrom internet konekcijom (ADSL) i lošom (ili nepostojećom) ponudom operatera kablovske televizije. Veći internet provajderi pokrenuli su svoje IPTV servise (koje nude kao dodatne usluge) a prisutni su i operateri čiji se IPTV može koristiti, uz dodatnu novčanu nadoknadu, bez obzira čiji se internet koristi. Neki od ovih operatera, programe sa exYU područja nude u inostranstvu što radnicima sa privremenim radnim boravkom olakšava održavanje veza sa maticom. IPTV operateri programe uglavnom dele na osnovne i atraktivne pakete sa mogućnošću praćenja u HD rezoluciji koji su ujedno i najzahtevniji što se brzine internet konekcije tiče. Konkurencija i raznovrsnija ponuda donose veću mogućnost izbora ali i potencijalnu brigu oko brzine internet konekcije. Ukoliko se korisnik odluči za IPTV operatera koji  je ujedno i internet provajder, osim objedinjene tehničke podrške može da računa i na uređaj koji će signal prenositi na TV uređaj, a biće pošteđen brige oko brzine konekcije koja je potrebna za prenos. Praćenje programa na TV uređaju ipak donosi veći konfor a kod operatera čiji se IPTV može pratiti nezavisno od internet dobavljača, uređaj za prikazivanje na televizoru (set-top box) je potrebno posebno platiti.iptv

Iako nude povoljne pakete, samostalni IPTV operateri ne obezbeđuju internet konekciju pa je na korisniku da obezbedi dovoljno brzu. Neki operateri kao dodatnu ali i glavnu mogućnost nude praćenja na mobilnim uređajima (Android, iOS i Symbian) i igračkim konzolama (X-Box, Nintendo Wii, Playstation 2 i 3). Nezaštićene tokove (strimove) IPTV kanala je moguće posmatrati i u nekim aplikacijama (ProgDVB, SimpleTV…) bez plaćanja usluga ali se ovaj način ne može svrstati u trajna rešenja. Tu je pitanje legalnosti deljenja adresa sa strimovima kao i činjenica da ih IPTV operateri često menjaju. Gore spomenute aplikacije imaju i neku vrstu automatskog obnavljanja listi ali se sve svede na to da se gledalac ne može osloniti na stalnu dostupnost određenog kanala. Osim IPTV kanala na raspolaganju su prenosi programa koje same televizijske stanice emituju a linkove ili aplikacije stavljaju na svoje internet prezentacije. Ovi strimovi su uglavnom slabije rezolucije (sa nižim bitrate-om), za gledanje je dovoljan postojeći Internet browser ali se kvalitet ne može upoređivati sa IPTV prenosom. Neki web portali sakupljaju linkove (poput http://www.navidiku.rs/tv-uzivo/) a taj posao obavljaju i neke aplikacije.

Jedna od funkcionalnijih aplikacija za Windows platformu je Readon TV Movie Radio Player koji će prilikom instalacije ponuditi i dodavanje .NET Framework 3.5. Pri startovanju aplikacija će apdejtovati listu TV i radio kanala. Na desnoj strani programa je lista TV i radio kanala koja se može sortirati po nazivu zemlje i žanru uz pretragu i dodavanje u favorite. Neke TV programe Readon će prikazati u prozoru aplikacije dok će za neke otvoriti svoj Flash Viewer a za neke zatražiti instaliranje VLC plugin-a. Readon TV Movie Radio Player ima mogućnost snimanja i istalacije plugin-ova “Music On Demand”, “Adult On Demand”, “News and Weather”, “Movie Search Engine” i “Flash Game Search Engine”. Tu je i opcija instaliranja pluginova SopFilter, TVU, PPStream TV potrebnih za praćenje nekih kanala i prenosa.readonBroj kanala u SERBIA&MONT. sekciji se kreće oko 120 i uglavnom su lošeg kvaliteta mada ima i nekoliko sa pristojnim bitrate-om. TV kanale koje same televizijske stanice emituju moguće je naravno gledati i na njihovim web stranicama a za Google Chrom brouzer postoji i nekoliko dodataka koji sakupljaju linkove. TV for Google Chrome je ekstenzija sa chrome web store-a sa 2.780 TV programa, koja će se nakon instalacije pojaviti u gornjem desnom uglu brouzera u obliku ikonice malog televizora. Pritiskom na ikonicu pojaviće se spisak podeljen po nazivima zemalja i kategorija TV programa. U “Serbia” sekciji nalazi se dvadesetak kanala od kojih većina ne radi. Prisustvo reklama, ponovno listanje celog spiska pri promeni kanala i nemogućnost proizvoljnog podešavanja veličine ekrana (ili gledanje u malom prozoru ili preko celog ekrana) čini ovo rešenje manje kompletnim u odnosu na namenske aplikacije. Još jedna aplikacija koju treba spomenuti je XBMC plejer koji u meniju Videos\Add-ons ima opciju Get More… u kojoj je dostupno nekoliko dodataka koji omogućavaju gledanje određenih TV kanala (Euronews, Al Jazeera, i24 News…).

Televizija na Android platformi

Većina IPTV operatera nudi kao dodatnu ali i primarnu mogućnost praćenje kanala na mobilnim uređajima. Uz instaliranje odgovarajućeg programa, aktiviranje (plaćanje) usluge i adekvatnu brzinu interneta, moguće je pratiti kvalitetne TV kanale na Android uređajima. Za one koji bi tražili nezaštićene strimove IPTV kanala na Android platformi na rapolaganju je XBMC plejer i Navi-X dodatak-agregator javnog multimedijalnog on-line sadržaja. Retko koji tablet ima ugrađeni prijemnik zemaljskih analognih ili digitalnih zemaljskih programa a još ređe DVB T2 sdandarda pa se na ovakav način gledanja TV-a ne može posmatrati kao podrazumevano dostupnim. Na raznovrsnim modelima tabličnih računara i set-top bokseva različitih cenovnih kategorija sa Android platformom moguće je posetiti internet prezentaciju TV stanice i posmatrati dostupan strim u nižoj rezoluciji. Ovde ćemo naići na mali problem pronalaženja Flash plejera s’ obzirom da je Adobe obustavio podršku za ovu platformu pa ga na Google Play-u nije moguće naći. Protrebno je proguglati i preuzeti aplikaciju recimo sa http://d-h.st/x4v Do skoro je broj aplikacija za Android koje sakupljaju linkove TV strimova koje same TV stanice emituju bio mali a sada su na raspolaganju i nekoliko sa domaćim sadržajem. Hyper Mobile-ova Live TV Serbia 1.6 ima 40-ak linkova (ima dosta dupliranih) ka programima pored kojih stoje ikonice vrste streama (Flash ili Windows). Reprodukcija Windows streamova može zatražiti instalaciju Vitamino Plugina. Droid TV Vodič je aplikacija koja će olakšati nedeljni pregled rasporeda i satnica velikog broja stranih i domaćih TV programa koji se mogu pratiti na našem području. Aplikacija pruža podršku za zakazivanje podsetnika za određene emisije, njihovo filtriranje i pretragu kao i opis na IMDB portalu ili Youtube-u. Trenutna ponuda “živih” stremova koje emituju stanice ne može zadovoljiti pasionirane pratioce TV programa. Sa druge strane IPTV prenos sa ponudom operatera može parirati ponudi kabl operatera.

Jovan Mirović